Underveis...

Sunday, February 05, 2006

Vintersol



Vintersol på Høvik i ca 5 minutter i formiddag. Det har kommet omtrent 5 cm snø det siste døgnet og våren synes laaaangt unna. Verden er hvit, stille og egentlig ganske behagelig...




Ble nesten ferdig med Per Olof Enquists roman "Livlegens besøk" i går - utrolig fascinerende og interessant bok - trist og virkelig.
Boka handler om det danske hoff i overgangen fra 1760 til 1770-årene, i kong Christian VIIs regjeringstid. Christian oppdras til en rolle for å kunne bli et redskap for maktpersoner og hoffet rundt han. Romanen tar for seg de fire årene fra den tyske legen Johann Friedrich Struensee blir ansatt som kongens livlege, og til han blir henrettet fire år senere. Struensee er opplysningstidens mann, og greier på kort tid å innføre ytringsfrihet og trykkefrihet i Danmark, avskaffe tortur og innføre mange andre endringer i opplysningstidens ånd. Struensee blir tilslutt henrettet og alle hans forbedringer raskt avskaffet til alt fungerer som før... Boka handler om mye mer - kjærlighetsforholdet mellom dronningen og Struensee - kampen mellom det "rene" og det korrupte. Har brukt ganske lang tid på boka - og var ikke sikker på om jeg ville lese hele etter å ha kommet gjennom 20-30 sider - men fortsatte og er glad for det.

1 Comments:

At 10:15 PM, Anonymous Anonymous said...

Hej AB

Enig med dig om "Livlægens besøg" - bedste bog længe. P-OE har forøvrigt skrevet en endnu mere frysende bog: "Legionærerne". Her vises, hvor tilfældigt flygtninges skæbner bliver afgjort - afgørelserne bliver bogstaveligt et spørgsmål om liv og død.

Det mest uhyggelige er, at bogen, udgivet i 1968, stadig er højaktuel set i det lys, som vi behandler de mennesker, der banker på vores dør.
Advarsel: Spring forfatterens tidsfarvede Vietnam-krig tanker over i bogen.

Og så bør P-OE's "Kaptajn Nemo's Bibliotek", som er lige så interssant og barsk, heller ikke glemmes...

Hilsen Peter

 

Post a Comment

<< Home