Underveis...

Saturday, March 18, 2006

Bibliotekets framtid

Tord Høivik og Eirik Newth var invitert av Bærum biblioteks venner for å snakke om folkebibliotekets framtid i vår digitaliserte verden onsdag 15.mars. Møtet ble holdt på Bekkestua bibliotek - utrolig ergerlig at jeg klarte å gå glipp av dette!!!
Tord Høivik og Eirik Newth er to personer hvis blogger med meninger og synspunkter og spennende stoff jeg setter STOR pris på.
Foredraget til Tord hadde overskriften Folkebiblioteket i kunnskapssamfunnet.
Mot slutten av foredraget peker han på at brukerne i framtidas bibliotek vil spille en mer aktiv rolle i forhold til bibliotekets ressurser.
Tord skriver: " I stedet for å låne, lese og levere tilbake - i uendret stand, vil framtidas brukere også kopiere, kombinere, redigere - og tilføye sine egne kreative bidrag.
...Digitale dokumenter inviterer til gjenbruk og videreforedling. Folkebibliotekene er den institusjonen i lokalsamfunnet som har størst mulighet til å utvikle en levende lokal kultur rundt digitale medier og digital produksjon. Dette betyr at bibliotekets rolle som demokratisk institusjon blir styrket. "

Videre...
"Den vesentlige politiske ulikheten i dagens Norge ligger i den ulike adgang til beslutningsprosessene. Borgerne må settes i stand til å "delta aktivt i og påverka samfunnet" under dagens forhold. Innholdskunnskap er ikke tilstrekkelig. Bibliotekene kan og bør formidle handlingskunnskap.
Hvis bibliotekene er viktige for demokratiet, må det bety lesning fører til handling. Folkebibliotekene er usedvanlig godt plassert i samfunnet for å fremme nettet som et medium for informasjon, kommunikasjon, debatt og politisk innflytelse".

Det å styrke biblioteket som et demokratisk verktøy for å gi oss alle lik mulighet til å bli i stand til å delta aktivt i samfunnsdebatt og dermed være med på å påvirke samfunnsutviklingen - må være et viktig mål for bibliotekvirksomhet! Bibliotek må våge å ta skrittet fra å være formidler av innholdskunnskap til å være formidler også av handlingskunnskap. Handlingskunnskap er nødvendig for å oppnå reell medbestemmelse i samfunnet vi lever i.
Det er nødvendig og viktig å styrke brukernes evne og selvtillit mht å "omsette" kunnskap/opplysning til egne synlige handlinger/meninger!
Media - Tv og aviser - fungerer mer og mer som et passiviserende underholdningskonsumkonsept - lite vi får her er egnet som opplysende bakgrunnsstoff.
Nisjen "informasjon/kunnskap for å danne seg en mening om noe/forstå sammenhenger som inspirerer til deltagelse" bør være bibliotekets!
Biblioteket er, og skal videreforedle sin funksjon som kunnskapsunivers - hvor brukernes rolle som samfunnsborgere og medmennesker tas på alvor!

Labels:

2 Comments:

At 3:50 PM, Anonymous Anonymous said...

Takk for hyggelig kommentar, Anne Birgit - bloggen din legges nå inn i min Bloglines-konto. :-)

 
At 8:52 AM, Blogger Plinius said...

Flott med kommentarer som både (gir) roser (hurra!) og - fremfor alt - følger opp argumenter. Det er slik jeg forestiller meg ekte eborgerskap (digitalt demokrati) fungerer i praksis.

Bloggen skulle for lengst vært på min liste over norske bibliotekblogger. Den legges der NÅ!

 

Post a Comment

<< Home