Gå inn i din tid
Jeg har vært på ABM-konferansen 2006 i dag :
Gå inn i din tid, med undertittelen : Arkiv, bibliotek og museum som aktive deltakere i samfunnet - partnerskap og samarbeid. Tittelen på konferansen er hentet fra Nordahl Griegs dikt "Til ungdommen" fra 1936.
" Kringsatt av fiender,
gå inn i din tid!
Under en blodig storm
vi deg til strid!"
En av ABMs hovedmål er å styrke arkiv, bibliotek og museumssektoren som aktive og aktuelle samfunnsinstitusjoner. Jan Sigurd Østby ønsket velkommen og minnet nok en gang om at institusjonene ikke er til for sin egen del, men har et klart og tydelig samfunnsoppdrag/samfunnsoppgave.
Dette er egentlig ganske selvfølgelig - kunnskapsbedrifters oppdrag er å ta vare på, tilgjengeliggjøre og formidle kunnskap til ALLE. Et viktig oppdrag i demokratiets navn. Hvordan komme i dalog med/snakke med samfunnsgrupper? Dialogen er viktig for å kunne "se", "møte" alle potensielle brukere. Vi bør se på ALLE som potensielle brukere som kan nyttiggjøre seg av vårt kunnskapsunivers.
Partnerskap/Allianser er nødvendig og viktig for å kunne være troverdige samfunnsaktører. Liv Sæteren, biblioteksjef på Deichmanske bibliotek (min "gamle" arbeidsplass) listet opp Deichmans mange prosjekt og samarbeidspartnere.
Hvordan komme i kontakt med partnere? Hvem kan det være formålstjenelig å inngå samarbeid med? Og hvilke gjensidig fordeler gir et slikt samarbeid? Faglig bredde, fornyelse, selvinnsikt, nye brukere - synergier fremmer nye idéer! Fornyelse trives IKKE i monokulturer!
Liv Sæteren sa som sant er at bibliotekene har drevet utsrakt samarbeid og vært i partnerskap med mange samfunnsaktører lenge. De begynner å bli ganske erfarne i denne type prosjektorganisert samarbeid. Verre er det med museene, er hennes inntrykk. Hun syns de er usynlige og lite tilstede. Og det har hun rett i.
Museer har vært og er i for stor grad preget av å tenke SAMLING og BEVARING, mindre enn tilgjengeliggjøring og åpenhet i forhold til resten av verden. Museer synes så alene! Men tror faktisk at dette kan endre seg med konsolidering - nå MÅ det ene museet etter det andre forholde seg til flere dimmensjoner enn sin egen. Bra!
Kulturminister Trond Giske kom innom og holdt en halvtimes oppløftende foredrag. Han sa bl.a. noe min konsoliderte arbeidsplass bør merke seg og holde fast i:
Konsolideringen var fra statens side ikke ment som et rasjonaliseringstiltak, men et tiltak for å STYRKE FAGLIGHETEN! Konsolidering og styrking av fagligheten koster penger, sa Giske. Den er dyr, sa Giske og så sa han:
Staten må følge opp med bevilgninger som virkelig styrker fagligheten og gir de konsoliderte museene et LØFT! SA GISKE! Hurra! Det hørtes lovende ut for oss som ikke har kommet lenger enn den rådyre startgropa!
Han var videre opptatt av at sektoren oppfyller disse tre stikkordene:
Kunnskap - Opplevelse - Alle
Digitalisering - tilgjengeliggjøring må prioriteres. Stort og dyrt prosjekt - tilsvarende i Europa "European digital library" - og diskusjonen går om privat eller offentlig finansiering av dette. Enig med Giske i at det offentlige MÅ sikre finansiering av slike prosjekter for å unngå at kommersielle krefter preger utvalg, formidling etc.
Og viktig å tenke/handle til mangfoldets beste - må i vår globaliserte verden vri tankene fra å dreie seg om norsk enhetskultur til å implementere mangfoldighetskulturen.
NB! 2008 blir et offisielt mangfoldsår.
Giske sa mye bra.
Slutter denne korte oppsummeringen med dette sitatet Stavanger fribys dikter Chenjerai Hove fra Tanzania åpnet sitt lille foredrag med :
"When an old man or woman dies - a library dies!"
Glemte forresten å nevne 10 fine utstillinger som bibliotek eller museer hadde laget sammen med andre aktører, som fotballlag (Start), Norsk Dykkerhistorisk forening o.a.
Hot Spot-utstillingen "Tiggerbande" eller troverdige fattige? som Vestfold fylkesarkiv hadde laget, likte jeg godt.
Labels: Konferanser
0 Comments:
Post a Comment
<< Home