Underveis...

Sunday, April 06, 2008

Oslos eldste bygning


En lytter på Radio1 har spurt Kim og Marius hvilken bygning i Oslo som er den eldste, og jeg har sagt ja til å svare så godt jeg kan på direkte sending i morgen tidlig. Forrige gang var det spørsmål om byens gamle rettersted.

Hør innslaget her: http://www.radio1.no/?by=oslo under Frokostshowet - Fra sendingen - Hvilket bygg er Oslos eldste?


Ser på dette som en fin anledning til å lære noe jeg ikke vet fra før. I løpet av dagen (etter fin tur i regn!) har jeg funnet ut at det er to bygninger i Oslo som man kaller eldste bygning. Gamle Aker kirke og Rådhusgata 19. Et definisjonsspørsmål hvem av dem man velger som den eldste.


Gamle Aker kirke er den eldste kirkelige bygningen, men den ble jo i sin tid bygget i Aker, ikke i Oslo. Den ble antagelig oppført under Olav Kyrres regjeringstid 1066-1093. Den var Akers hovedkirke fram til 1855, og sto ikke på Christianias grunn før etter byutvidelsen i 1859.

Rådhusgata 19 derimot, er "født og oppvokst" i Oslo! Den fløyen av adressen som vender ut mot Nedre Slotts gate er Oslos eldste hus oppført i det nye Oslo som fikk navnet Christiania i 1624. Huset ble bygget som rådmann Lauritz Hansens privatbolig og sto klart i 1626 - sentralt ved byens torg.
Etterhvert ble Hellig Trefoldighetskirke og byens nye rådhus innviet ved det samme torget. Byens første skolehus likeså. Stor byggevirksomhet i perioden etter bybrannen i 1624.

Ganske stor ekspansjon i den nyanlagte byen Christiania og folketallet steg fra 2-3000 i gamle Oslo til ca 5000 ved utgangen av 1600-tallet. Fortsatt småby, men alle kan vel ikke ha kjent alle.

Rådhusgata 19 var privatbolig fram til 1760 - da kjøpte kongen bygningen.
Første halvdel av 1800-tallet holdt universitetsbiblioteket til her, deretter var det sykehus (garnisonssykehus) i 1850-årene til Deichmanske bibliotek flyttet inn i 1860-årene. I 1897 overtok kommunen bygningen og brukte den til kontorer. Oslo Kunstforening har vært i bygningen siden 1937.

Mye dramatikk rundt bygningen - bl.a. stor brann i 1686 som startet i hellig Trefoldighets kirke og spredte seg til omkringliggende bygninger, men nr.19 klarte seg. Gata het forresten Rådhustrædet og gikk fra torget ned til sjøen (der hvor Dronningens gate er nå).

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home