Underveis...

Wednesday, October 15, 2008

Råkapitalismens fall

Råkapitalismen og markedsliberalismen har nok en gang vist seg å funke dårlig med tanke på almenhetens og de FLESTES beste. Uregulerte markeder og hemningsløse spekulasjoner i oppblåste verdier vil på et eller annet tidspunkt medføre krakk og krise!
Når selv USA kjøper aksjer i banker for å redde dem (og kundene) fra totalkollaps viser det at råkapitalismen ikke bare vakler på kanten av stupet, men har falt.

Spekulasjoner og grådighet i boligmarkedet på utbygger og meglersiden har satt utrolig mange mennesker i Vesten i en håpløs økonomisk situasjon. Etter min mening er det på høy tid med et regulert boligmarked og f.eks. her i landet tilbake til sosial, virkelig sosial boligbygging slik at det er mulig for alle å skaffe seg et rimelig og godt sted å bo uten å måtte ta opp enorme lån (på et produkt som når bobla sprekker ikke har tilnærmelsesvis den verdien det ble priset til!!).

Den økonomiske situasjonen verden er i nå bør være en gavepakke til det opprinnelige sosialdemokratiet - det vil vise seg ved neste valg her i landet hvilken økonomisk politikk vi har størst tillit til.

2 Comments:

At 12:26 PM, Anonymous Anonymous said...

Synd at du ikke har forstått NOENTING av hvorfor krisen har oppstått. i korte trekk: Feil regulering pga nettopp såkalt sosialboligpolitikk. Masse mennesker som ikke burde få lån etter normale kritieriterier fikk lån fordi politikerne i USA (Democrats i kongressen ikke så mye Clinton) innførte kriterier for å gi "sosiale" lån for at bankene skulle få låne penger av sentralbanken. resultatet var at etterspørselen etter boliger ble presset kunstig opp, og det medførte at alle boliger økte i pris og det medførte at masse menesker kunne låne opp og bruke av den kunstige boliformuen denne idiot-sosialistpolitikken hadde medført. I tillegg har du Fannie Mae og Freddie Mac (Statsselskaper som kan sammenlignes med Husbanken) som kjøpte boliglån i annenhåndsmarkedet. Det betydde at de vanlige bankene kunne gi bort lån til folk som ikke burde ha lån etter normale kriterier, og så snu seg rundt og seløge disse lånene til Fannie og Freddie.

Du som er biblitekar, jeg vil anbefale deg, les litt mindre Herbjørg Wassmo og annet sludder og litt mer av det som skjer i den virkelige verden

 
At 5:18 PM, Blogger Anne Birgit Gran Lindaas said...

Du har et poeng og det er mye som kan være vanskelig å forstå. Jeg er også klar over det du forteller meg og du har jo tildels rett... En sak kan forøvrig ellers forstås på flere enn en måte utfra ståsted og måten å se/forklare verden på. Takk for innspill og din anbefaling. Jeg leser IKKE Wassmo og sludder prøver jeg å styre unna - livet er for kort og tiden for knapp til å kaste den bort på å forholde seg til for mange uvesentligheter.

 

Post a Comment

<< Home