Underveis...

Sunday, January 09, 2005

Tankevekker

Dagsavisen har en artikkel i Grenseløs søndag av journalist Thomas Qvortrup i Berlingske Tidende.
Livet går videre beskriver inntrykk fra tida rett etter flomkatastrofen, sett fra Thailand. Qvortrup beskriver et turistparadis forvandlet til et katastrofeområde. Kontrasten mellom død og ødeleggelse, og vestlige turister med ølmager og tatoveringer som to dager etter katastrofen benker seg på de barene som ikke er ødelagt og tilsynelatende ikke lar en katastrofe av noe omfang ødelegge ferien, er ubeskrivelig stor.

To ting slår meg som usmakelig i kjølvannet av katastrofen - for det første er det tvilsomt om engasjementet i vesten og Norden hadde vært like stort i forhold til katastrofen om ikke det var kjente ferieparadis med våre landsmenn på besøk som ble rammet. De fleste av oss er seg selv nærmest. Og noen av oss har noen, eller kjenner noen katastrofen har berørt direkte. For det andre at masseturismen korrumperer oppmerksomheten rundt alle de over 150 000 menneskelivene som har gått tapt, og alle millionene som har mistet alt de eier og har.
Når det gjelder Thailand er allerede massemedias fokus på at turistene ikke må svikte Thailand - det er turisme Thailand lever av. Tragisk... Hvordan kan Star Tour og andre turoperatører snart begynne å frakte turister herfra til likhuset Phuket, Khao Lak osv.? Før alle døde er funnet, noen forhåpentligvis kanskje identifisert og respektfullt begravet? Hvis Star Tour og andre skal begynne å frakte folk dit burde de kanskje heller innføre "nødhjelpsturisme"? Frakte turister som kan delta i oppbygging av ødelagte hjem, virksomheter og infrastruktur. Hvem har gjort Thailand til et land med lokalsamfunn som utelukkende er avhengig av vestlige turister med mer eller mindre gode hensikter?Og som til syvende og sist kanskje ikke er særlig positive for videre utvikling av disse lokalsamfunnene?
Livet må gå videre, men på hvilke premisser?

I Berlingske Tidende kan man idag lese om fenomenet likturister - turister som har kommet til Thailand og går rundt og fotograferer døde mennesker og annen elendighet, av ren kynisk nysgjerrighet!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home